Güncel Sayı

Cilt: 26 Sayı: 1, 1.06.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Dergi, iktisadi ve idari bilimler alanına giren özgün, literatürdeki bir boşluğu açık şekilde dolduran, uygulamalı olarak kurgulanmış araştırma makalelerini yayımlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, sosyal bilimlerin iktisadi ve idari bilimler alanındaki özgün çalışmaları araştırmacılar, politika yapıcılar ve politika uygulayıcılar ile buluşturmayı hedefleyen derginin evrensel akademik bilgi birikimine özgün katkı sunması da amaçlanmaktadır.

Dergi, iktisadi ve idari bilimler alanına giren temel sosyal bilim alanlarındaki çalışmaları yayımlamaktadır. Bu temel alanlar, işletme, iktisat, maliye, siyaset bilimi ve hukuk konularını kapsamaktadır. Derginin kapsamına nitel veya nicel yöntemler kullanan uygulamalı araştırma makaleleri girmektedir. Derleme makaleler, kitap değerlendirmeleri vb. diğer çalışma türleri dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır. 

1) Atıf Sistemi

  • Çalışmalarda atıf sistemi olarak APA 7 veya son kılavuzu kullanılmalıdır. Bilimsel makalelere olan referansların kaynakça gösteriminde, makalenin DOI numarası var ise künyenin sonuna https://doi.org/10.1037/ppm0000185 formatında eklenmiş olmalıdır.
  • Dergimize Türkçe dilinde yazılarak gönderilmiş çalışmalarda metin içi atıflarda tek sayfa numarası veriliyorsa (Özdemir ve Aktaş, 2008, s. 107) şeklinde, aynı kaynağın birden fazlasına atıf veriliyorsa (Özdemir, 2008, ss. 107-113) şeklinde gösterim yapılmalıdır. Birden fazla yazar olan çalışmalarda ise metin içi atıflar ve kaynakçada yazarlar arasında “ve” bağlacı kullanılmalı, “&” sembolü kullanılmamalıdır.
  • Dergimize İngilizce dilinde yazılarak gönderilmiş çalışmalarda metin içi atıflarda tek sayfa numarası veriliyorsa (Özdemir & Aktaş, 2008, p. 107) şeklinde, aynı kaynağın birden fazlasına atıf veriliyorsa (Özdemir, 2008, pp. 107-113) şeklinde gösterim yapılmalıdır. Birden fazla yazar olan çalışmalarda ise metin içi atıflar ve kaynakçada yazarlar arasında “&” sembolü kullanılmalıdır.
Kitaplar
1) Tek yazarlı kitap:
Kaynakçada: Özdemir, A. (2008). Yönetim bilimlerinde ileri araştırma yöntemleri ve uygulamalar. Beta Yayıncılık.
Metin içinde: (Özdemir, 2008, s. 107)

2) İki yazarlı kitap:
Kaynakçada: Kara, S. ve Aydemir, O. (2014). Finans Matematiği için püf noktalar (2. bs). ABC Yayınları.
Metin içinde: (Kara ve Aydemir, 2014, s. 112)

3) İkiden çok yazarlı kitap:
Kaynakçada: Koçyiğit, M., Tekel, E. ve Karadağ, E. (2018). Eğitimde ahlâk ve etik. Nobel Akademik Yayıncılık.
Metin içinde: (Koçyiğit vd., 2018, s. 286)

4) Kitapta bölüm:
Kaynakçada: Aktay, S. (2015). Teknoloji destekli fen bilimleri öğretimi. Ş. S. Anagün ve N. Duban (Eds.), Fen bilimleri öğretimi içinde (ss. 425-454). Anı Yayıncılık.
Metin içinde: (Aktay, 2015, s. 426).

5) Editörlü kitap:
Kaynakçada: Kesharwani, P. (Ed.). (2020). Nanotechnology based approaches for tuberculosis treatment. Academic Press.
Metin içinde: (Kesharwani, 2020, s. 123)

6) Editörlü kitapta bölüm:
Kaynakçada: Arnold, P. (2020). How to cite this? D. Winter & E. Raynold (Eds.), Citation rules in social sciences içinde (ss. 1023-1043). Citation Press.
Metin içinde: (Arnold, 2020, s. 123)

Makaleler
1) Tek yazarlı makale:
Kaynakçada: Aydınözü, D. (2010). Trakya’da vejetasyon devresi ve bu devredeki yağışlar. Kastamonu Eğitim Dergisi, 18(1), 227-232. https://doi.org/10.1037/ppm0000185 
Metin içinde: (Aydınözü, 2010, s. 229)

2) İki yazarlı makale:
Kaynakçada: Şimşek, A. ve Bal, M. S. (2010). Tarih şeridi aracılığıyla öğretmen adaylarının tarihsel zaman algılarının incelenmesi. Sosyal Bilgiler Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 1(1), 124-151. https://doi.org/10.1037/ppm0000185 
Metin içinde: (Şimşek ve Bal, 2010, s. 135)

3) Aynı yazara ait birden fazlar eser:
Aynı yazarın aynı yılda yayınlanmış birden fazla eseri makalede kullanılmışsa eserler a, b, c şeklinde sıralamaya tabi tutulur.
Kaynakçada: Gregory, A. W. ve Hansen, B. E. (1996a). Residual-based tests for cointegration in models with regime shifts. Journal of Econometrics, 70(1), 1-26.
Metin içinde: (Gregory ve Hansen, 1996a, s. 22)

Kaynakçada: Gregory, A. W., & Hansen, B. E. (1996b). Tests for cointegration in models with regime and trend shifts. Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 58(3), 555–559.
Metin içinde: (Gregory ve Hansen, 1996b, s. 198)

Çeviri Eserler
Kaynakçada: Gujarati, D. N. ve Porter, D. C. (2018). Temel ekonometri (Ü. Şenesen ve G. G. Şenesen, Çev.). Literatür Yayıncılık.
Metin içinde: (Gujarati ve Porter, 2018, s. 120)

Tezler
Kaynakçada:
Koçyiğit, M. (2011). Üniversite öğrencilerinin nedensel yüklemeleri ve öğrenme stilleri [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Afyon Kocatepe Üniversitesi.
Metin içinde: (Koçyiğit, 2011, s. 75)
Kurumsal, Resmi, Özel Yayınlar, Raporlar vb.
Kaynakçada:
Millî Eğitim Bakanlığı. (2012). İlköğretim fen ve teknoloji ders kitabı. Devlet Kitapları Müdürlüğü.
Metin içinde (İlk Atıf): (Millî Eğitim Bakanlığı [MEB], 2012, s. 65).
Metin içinde (Sonraki Atıflar): (MEB, 2012, s. 65).
Sempozyum, Kongre vb. Toplantılarda Sunulan Bildiri
Kaynakçada:
Ulu, M., ve Peker, M. (2008). Sınıf öğretmeni, öğretmen adayı ve 5. Sınıf öğrencilerinin problem çözme stratejilerinin karşılaştırılması [Bildiri sunumu]. VIII. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
Metin içinde: (Ulu ve Peker, 2008)
Arşiv Belgeleri
Farklı türde arşiv belgeleri ve koleksiyonlar için şu temel kaynak gösterme biçimi kullanılır:
Yazar, A. A. (Yıl, Gün Ay). Materyalin adı/başlığı. [Materyalin tanımı]. Koleksiyon adı (Yer numarası, Kutu numarası, Dosya adı ya da sayısı, vb.). Depo/arşiv adı, Yer.
Kaynakçada: Cezayir ve Tunus Kredi Kurumu. (1924, 29 Nisan). Kurum tarafından HA nın hesabına aktarılan para hakkında bilgi ile makbuzunun ulaştırılması talebi hakkında (Kutu No. 17, Belge No. 61). Türk Kızılayı Arşivi, Ankara.
Metin içinde: (Cezayir ve Tunus Kredi Kurumu, 1924)

İnternet Sitesi Kaynakları
Kaynakçada: Aktay, S. (2010, 10 Temmuz). İnternet nasıl çalışır? Internet nedir? 13 Ağustos 2012 tarihinde http://www.internetnedir.net/internet-nasil-calisir.html adresinden edinilmiştir.
Metin içinde: (Aktay, 2010)

Çevrimiçi Haber Siteleri
Kaynakçada:
Guarino, B. (2017, 4 Aralık). How will humanity react to alien life? Psychologists have some predictions. The Washington Post. https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2017/12/04/how-will-humanity-react-to-alien-life-psychologists-have-some-predictions/
Metin içinde: (Guarino, 2017)


2) Genel Yazım Kuralları

  • Dergimizde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmediği için, yazarların çalışmalarını yazım kılavuzu ve şablonuna tam uygun olarak hazırlayarak gönderilmesi sorumluluğu bulunmaktadır. Yazım şablonu tüm genel metin formatını, sayfa boşlukları, paragraf formatı, tablo ve şekil formatı ile başlık formatlarını içermektedir. Yazarlar metinlerini tamamen bu dosya üzerine kopyalayarak düzenleyebilirler.
  • KOCATEPEİİBF Türkçe ve İngilizce dilinde hazırlanmış çalışmaları kabul etmektedir. Türkçe dilindeki çalışmaların gönderim aşamasında 600-800 kelimelik İngilizce dilinde hazırlanmış Extended Summary'nin metnin içerisine Giriş başlığından önce eklenmesi gerekmektedir.
  • Çalışmada bir yerin vurgulanması için italik yazım biçimi tercih edilmeli ve doğrudan alıntılar dışında tırnak içine alma yapılmamalıdır.


3) Kelime Sayısı Sınırları

  • Çalışmalar öz, abstract, tablolar ve ekler dahil, kaynakça hariç olarak 5.000-8.000 kelime arasında olmalıdır.
  • Türkçe ve İngilizce özetler 100-200 kelime arasında olmalıdır. Özetlerin sonunda 4 anahtar kelime ve en az 1 en fazla 4 JEL kodu bulunmalıdır.
  • KOCATEPEİİBF çalışmaların benzerlik oranını kontrol etmek ve intihali engellemek için iThenticate programını kullanmaktadır.
  • Çalışmaların gönderimi esnasında iThenticate veya benzeri intihal önleme programlardan alınmış benzerlik oranı raporunun sisteme yazarlar tarafından yüklenmesi zorunludur. 
  • Dergi sekretaryası tarafından iThenticate üzerinden alınan benzerlik raporunda, benzerlik oranı kaynakça ve 5 kelimeden küçük eşleşmeler hariç toplamda %20 üzeri ve tek bir kaynakta %2 üzeri benzerliği olan çalışmalar editör kurulu tarafından reddedilir.
  • Gönderilecek Türkçe dilindeki çalışmalar için 600-800 kelime aralığında İngilizce dilinde Genişletilmiş Özet (Extended Summary) talep edilmektedir.
  • Extended Summary bölümü, çalışmanın amacını, ne için bu çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu, çalışmanın literatüre katkısı ve özgün değerini, kullanılan yöntem ve veriyi, temel bulguları, varsa politika önerilerini, çalışmanın kısıtlarını ve sonraki araştırmalar için önerileri içeren 600-800 kelimelik İngilizce gramer kurallarına uygun ve son okuması yapılmış bir metin olmalıdır. Extended Summary bölümünde referans gösterilmemelidir.

1) Yayın Etiği

  • Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, COPE (Yayın Etiği Komitesi) tarafından hazırlanan Yürütme Kılavuzu (Code of Conduct) ve Uygulama Rehberi’ni (Best Practice Guidelines) izlemeyi taahhüt eder. Editörler için Cope Rehberi’nin (Cope Guidance for Editors) izlenmesi Editörlerin görevi kapsamında olup, Hakemler için Etik Rehberi (COPE Ethical Guidelines for Peer Reviewers) dergi hakemleri tarafından izlenmek durumundadır.

2) Yayın Etiği Bildirgesi

Editör ve Editör Kurulunun Sorumlulukları
  • KOCATEPEİİBF Dergisi editörleri, yayınlanmak üzere gönderilen makalelerden hangilerinin derginin amaç ve yayın politikalarına uygun olup yayınlanması gerektiğine karar vermekten sorumludurlar.
  • KOCATEPEİİBF Dergisi editörleri, yazar(lar) tarafından dergiye teslim edilen metinlerdeki yayınlanmamış materyal ve diğer bilgi ve verilerin, yazar(lar)ın açık ve yazılı izni olmaksızın hiç kimse tarafından kendi çalışmasında kullanılmasına müsaade etmemelidir.
  • KOCATEPEİİBF Dergisi'ne gönderilen makaleler daima, herhangi bir önyargı olmaksızın tamamıyla açık, şeffaf, bilimsel ve objektif kriterler doğrultusunda değerlendirilmelidir.
  • KOCATEPEİİBF Dergisi editörleri, editör yardımcıları ve yayın kurulu, teslim edilen metinlerle ilgili bilgileri söz konusu metin yazar(lar)ı, hakemler ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa etmemelidir. Dergiye gönderilen bir makale ile ilgili herhangi bir bilgi, editör tarafından yayın kurulu, hakemler ve dergi sahibi dışında herhangi bir kimseye ifşa edilmemelidir.

Yayın Kurulunun Sorumlulukları
  • KOCATEPEİİBF Dergisi Yayın Kurulu, gönderilen tüm yazılara ilişkin bilgileri gizli tutmalıdır.
  • KOCATEPEİİBF Dergisi Yayın kurulu, gönderilen yazılar için yayın kararları almaktan sorumludur.
  • KOCATEPEİİBF Dergisi Yayın Kurulu, okuyucuların ve yazarların ihtiyaçlarını karşılamak için çaba sarf etmelidir.
  • KOCATEPEİİBF Dergisi Yayın Kurulu, derginin kalitesini yükseltmek için çaba sarf etmelidir.
  • KOCATEPEİİBF Dergisi Yayın Kurulu bilimsel kaliteye ve orijinalliğe en üst düzeyde önem vermelidir.
  • KOCATEPEİİBF Dergisi Yayın Kurulu gerektiğinde düzeltmeler, açıklamalar, geri çekilmeler ve özürler yayınlamaya her zaman hazır olmalıdır.

Hakemlerin Sorumlulukları
  • Kendisine atanmış olan çalışmayı alanıyla ilgili bulmayan, eleştirmekte kendisini yetersiz hisseden ya da zamanında bir eleştiri sunamayacak durumdaki bir hakem, editörü bu durumdan haberdar ederek inceleme görevinden çekilmelidir.
  • İncelemeye alınan metinler gizli belge niteliği taşımalı, editör tarafından yetkilendirilmiş kişiler dışındakilere gösterilmemeli ve makaleler hakkında tartışılmamalıdır.
  • Hakem eleştirileri objektif, adil ve bilimsel etiğe uygun olarak yapılmalıdır. Yazara karşı hiçbir kişisel eleştiri yöneltilmemelidir. Hakemler yazarların kökeni, cinsiyeti, cinsel eğilimi veya siyasal felsefesine bakılmaksızın eserleri değerlendirmelidir.
  • Hakemler yazar tarafından belirtilmeyen ilgili yayınlanmış çalışmaları tanımlamalıdır. Bir hakem ayrıca değerlendirilen çalışma ile bilgileri dâhilinde daha önce yayınlanmış başka bir çalışma arasındaki esaslı bir benzerlik veya örtüşme durumunu editörün dikkatine sunmalıdır.
  • Hakemler, yazarı ile aralarında rekabet, işbirliği veya başka türlü ilişki veya bağlantılar sebebiyle ortaya çıkabilecek çıkar çatışmalarının var olduğu çalışmaları değerlendirmemelidir.
  • Hakemler, karar verme aşamasında editörlere yardım etmeli ve ayrıca metinlerin iyileştirilmesinde yazarlara yardımcı olabilmelidirler.

Yazarların Sorumlulukları
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisine gönderilen bir çalışma özgün olmalıdır ve yazarlar, metnin daha önce herhangi bir dergide yayınlanmamış orijinal çalışmalar olduğunu taahhüt etmelidirler. Dergi editörlüğü tarafından yazar(lar)dan istenilen her türlü bilgi, belge ve makale ile ilgili değişikliklerin en geç 15 gün içerisinde yapılarak sistem üzerinden gönderilmesi ve editörün bilgilendirilmesi gerekmektedir. Süresi içerisinde söz konusu isteklerin yerine getirilmemesi durumunda yazar(lar)ın makaleyi geri çekmiş sayılacağı bilinmelidir.
  • Yazarlardan çalışmaları ile bağlantılı olarak değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyulabilecek ilgili ham veriyi sunmaları istenebilecektir, dolayısıyla bu verilere erişimi sağlamaya hazır olmalı ve çalışmalarının yayınlanmasını takiben bu verileri makul bir sure elde tutmalılardır.
  • Yazarlar tamamen özgün çalışma metinleri yazmalı ve eğer başkalarının çalışmalarını ve/veya kelimelerini kullanıyorlarsa bunlara uygun şekilde alıntı yapmalılardır. Yazarlar, Afyon Kocatepe İİBF Dergisi’ne makale göndererek, makalelerinin özgün ve etik standartlara uygun olduğunu, yararlanılan kaynakların atıflarının tam olarak yapıldığını ve basılmış ya da yayın aşamasındaki başka makalelerle benzerlik taşımadığını garanti etmiş olurlar. Bu bağlamda yazarlar çalışmalarını bir intihal tespit yazılımından (iThenticate, Turnitin vb.) geçirerek kaynakça hariç en fazla % 20 oranında benzerlik taşıdığına dair bir belgeyi Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi DergiPark sistemi üzerinden yüklemelidir.
  • Bir yazar genel olarak temelde aynı araştırmayı tanımlayan metni birden fazla makalede yayınlamamalıdır.
  • Başkalarının çalışmalardan alınan kaynakların beyanı her zaman uygun şekilde yapılmalıdır. Yazarlar raporladıkları çalışmalarının esasını etkileyen önceki yayınlara alıntı göstermek zorundadır.
  • Yazarlık, raporlanan çalışmanın kavramına, tasarımına, uygulamasına veya yorumuna anlamlı bir katkı yapan kişilerle sınırlı bir sıfat olmalıdır. Önemli katkıda bulunan tüm katılımcılar ilk yazarı takiben listelenmelidir. Makalenin gönderimi sonrasında yazar sıralamalarında değişiklik talep edilebilmesi için, kabul kararından önce Editörlere DergiPark sistemi ve akuiibf@aku.edu.tr adresi üzerinden yazar sıralamasındaki değişikliğin gerekçesi tüm yazarlar tarafından açıklanarak bildirilmelidir.
  • Yazar sıralamasında değişiklik, ancak revizyona giden çalışmaların revizyon aşamasında yazarların katkı oranlarının değişmesi gerekçesiyle mümkün olabilir. Makalenin yayına kabulü aşamasından önce yapılan bildirimlerde, tüm yazarlar e-posta yazışmasına eklenmeli ve telif formu ile yazar katkı oranı beyan formu tekrar doldurularak tüm yazarlar tarafından imzalandıktan sonra e-postaya eklenmelidir. Çalışmanın yayına kabulü sonrasında yazar sıralamasında değişiklik veya yazar değişikliklerine ilişkin talepler değerlendirmeye alınmamaktadır.
  • Tüm yazarlar çalışmalarındaki sonuç veya yorumlamaları etkileyecek herhangi finansal kaynağı veya çıkar çatışmasını beyan etmekle yükümlüdür.
  • Bir yazar kendi yayınlanmış çalışması içerisinde önemli bir yanlışlık veya kusuru fark ederse, bu durumu acil olarak dergi editörüne bildirmek ve mevcut yanlışlığın veya kusurun düzeltilmesi için editörle işbirliği sağlamak o yazarın yükümlülüğüdür. KOCATEPEİİBF Dergisi, DergiPark sistemi üzerinden yayınlandığından dolayı bu tür değişiklik taleplerinin derginin yayınlandığı tarihten itibaren en geç 5 gün içerinde yapılmalıdır. Yazarların, hataların düzeltilmesini sağlamak üzere editör ile birlikte çalışma yükümlülükleri vardır. Bu süreden sonra yapılacak bildirimler ancak düzeltme olarak yayımlanır.

3) Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda iibfdergisi@aku.edu.tr adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir.


4) İlke Kararları

  • Derginin sahibi, editörler, alan editörleri ve editör yardımcılarının çalışmaları, dergideki görevleri süresince yayınlanamaz.
  • Birbirini takip eden iki sayıda aynı yazarın çalışmaları yayınlanamaz.
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi öğretim elemanlarından gelen çalışmalar için kabul tarihi esas alınarak her sayıda azami %20 kota uygulanır.
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde yazılan tezlerden türetilmiş çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmaz.

Dergimizde gönderim ücreti uygulanmamaktadır. Hakemlere ve yazarlara da herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır.

28220